top of page

Інвестиції в свинокомплекс

Updated: Jan 3, 2023

Виробництво м’яса свиней в 2023 році залишається рентабельним. На це вплинули декілька причин:

- Подешевшало зерно, основний елемент годівлі

- Піднялася ціна на свинину

- Зменшилася пропозиція на ринку внаслідок окупації чи знищення свинокомплексів на сході країни.

Незважаючи на війну господарства інвестують в свинарство і будують нові комплекси або закінчують будівництво тих що почали в 2021-22 році.


Україна приваблива для інвестування у вирощування свинини з ряду факторів.


# 1

Зростаючий попит на внутрішньому ринку, в зв’язку з скороченням підсобних господарств. 2/3 свиней вирощують в промислових масштабах.

# 2

Дешеве зерно -дешевий комбікорм. В Україні на цей момент одна з найдешевших цін на зерно в світі.

# 3

Додатковий прибуток від внесення гною. Дохід від гною наближується до прибутку від продажу свинини. Замкнений цикл свинокомплекс + вирощування зерна на органічному добриві скорочує окупність проекту з 5 до 3х років.

# 4

Сприятливі екологічні умови. В Данії і Нідерландах виробництво свинини лімітується наявністю вільної землі де можна вносити гній та зайняті усі вільні місця для ферм. В Україні все ще багато ділянок для будівництва на яких можна витримати санітарну зону до житлових приміщень і площ для внесення гною. Очікується що з вступом України в ЄС будуть закриті свинокомплекси , які не дотримуються сан зон розташування.

Аграрний центр Innovation розробив оптимальний розмір свинокомплексу та підібрав необхідне обладнання для запуску виробництва.


Інвестиції в свинокомплекс, свиноматка, поросята

13 views0 comments
bottom of page