top of page

Сучасна геотермальна теплиця BIOhof

Updated: Dec 8, 2022

Друзі, інтерес до передових компаній світу, в 2020 році привів нас до Німеччини, містечко Кирхвайдах на сучасне тепличне сімейне господарство BIOhof, вражаючого, для Німеччини масштабу 26 га. Це підприємство зацікавило нас з кількох причин.

По-перше, це тепличне господарство має унікальну енергетичну концепцію, яка базується на використанні геотермальної енергії. Ця теплиця в Баварії функціонує завдяки гарячій воді +120 С з муніципальної геотермальної свердловини. Тепло зберігається в теплообміннику і може бути використане за необхідності. Економія, порівняно з газовим опаленням, щорічно становить 7,5 млн. м3 природного газу і 14 млн. кг викидів СО2. Доповненням є власна фотоелектрична система для отримання електроенергії, розміщена на даху складських та адміністративних будівель потужністю 630 Квт. Власне виробництво покриває три чверті потреби комплексу в електроенергії.

Крім цього, унікальним є і кількість сертифікатів якості продуктів, які виробляє цей комплекс. Це, наприклад, GQ-Bayern, знак сертифікації QS, Стандарти IFS, сертифікат LCA, сертифікат Regoinal, сертифікат FIAS. У Європі є дуже чіткі вимоги до продуктів з маркою органічне виробництво.

Наприклад, частина овочів вирощується тільки в грунті, а не в кокосовому субстраті, а це надскладне завдання. Оскільки грунт на відміну від субстрату містить безліч патогенних мікроорганізмів, збудників хвороб, шкідників. В таких умовах вирощування у грунті більш складний і ризикований процес, який вимагає додаткового контролю і більш ретельно продуманих технологій.

Захист від шкідників в такій теплиці організована виключно природним шляхом, за рахунок використання корисних комах. Попелиця та інші шкідники ефективно контролюються паразитичними осами, хижими кліщами та іншими ентомофагами. Для боротьби з білокрилка на початку росту томатів використовують паразитичних ос (Encarsia formosa / EN-STRIP), пізніше хижих клопів (Macrolophus pygmaeus / MIRICAL). Джмелів використовують для запилення.

Закрита система зрошення забезпечує самодостатній водний баланс. Для поливу рослин беруть дощову воду з покрівлі даху та конденсат з теплиці. Дахи мають нахил 22 градуси для збору дощової води. Використовується енергозберігаюче зашторювання. Проводиться перехід теплиць на додаткове освітлення завдяки енергоефективним СВІТЛОДІОДНИМ лампам. CO2 подається від місткостей зрідженого газу. Також серед конструктивних особливостей теплиці можна відзначити захисне скло від граду і особливу структуру скла для розсіювання світла.

Хотілося б щоб такий об'єкт був побудований і в Україні.

Геотермальна теплиця, geothermal greenhouse, modern glasshouse

Modern greenouse, LED greenhouse, bumblebee

Greenhouse tomato, cherry tomato, rockwool, irrigation

Tomato packaging, sweet tomato, greenhouse tomato, tomato sorting line

Vegetable storage, sorting line

Tomatoes box, fresh tomatoes, vegetable warehouse

Sweet tomato, truss tomato, greenhouse vegetables

Greenhouse packhouse, greenhouse trolley

Инвестиции в тепличное хозяйство, современные теплицы, тепличные томаты

Полив в теплице, тепличные помидоры

LED освітлення, томати на досвітці, зашторювання в теплиці

Hydroponic, greenhouse vegeble production

34 views0 comments
bottom of page